LUDBREG Upoznajmo i to svetište

2014-03-13 00:00

Kad je svećenik posumnjao u istinitost pretvorbe na misi,

u kaležu se pojavila prava krv. relikvija se čuva u ampulici u župnoj crkvi.

 

U katoličkom svijetu ludbreg je na glasu kao mjesto u kojem se štuje presveta Krv kristova. Na svećenikom sumnju u istinitost riječi pretvorbe na misi, prema davnoj predaji, 1411. u dvorskoj kapelici stigao je dramatičan odgovor. U kaležu se pojavila prava krv, a prestrašeni svećenik, brzo završivši misu, krv iz kaleža stavio je staklenu ampulu i zazidao. I šutio. tek na samrtnoj postelji priznao je što mu se dogoilo, a posudicu s krvlju dao je župnoj crkvi na čuvanje.

od toga vremena u ludbregu već punih 6 stoljeća dolaze vjernici sa svih strana svijeta izraziti svoje štovanje relikviji predragocjene krvi kristove. Mnogi su na zagovor presvetoj krvi čudesno ozdravili pa su ljudi u potrebi sve više dolazili. Bulom pape leona x. od 18.3.1513. događaj je proglašen autentičnim. Odlučeno je da se relikvija vrati na čuvanju u ludbreg i na svetkovine Tijelovo, sv. Tome Apostola i rođenje Blažene Djevice marije izlaže narodu na pobožnost i klanjanje. Bulom je papa leon x. odredio da se svima koji se u te svetkovine na slavu kaleža i krvi kristove ispovjede, pohode crkvu i pomognu pri gradnju crkve, otpušta treći dio naložene pokore koju bi pretrpjeli u čistilištu.

Ludbreg je postao jedno od brojnih svetišta nastalih od 12. do 15. stoljeća koja u središtu imaju trpećeg krista. u svetištu u ludbreg hodočaste stotina tišuća vjernika iz Hrvatske i okolnih zemalja, a postoje i zapisi o ozdravljenium po zagovoru Krvi Kristove.

 

 

Topic: LUDBREG Upoznajmo i to svetište

Nema komentara.

Novi Komentar